17
Ekim

Obsesif Kompülsif Bozukluk Nedir? Türleri Nelerdir?

Obsesif Kompülsif Bozukluk (OKB), obsesif düşünceler ve bunları nötralize etmek için sergilenen kompülsif davranışların yer aldığı bir olgudur.  


Obsesyonlar: Rahatsız ediciuygunsuz, kontrol edilemeyen, inatçı, yineleyici, istenmeyen ve zihne zorla giren düşünce, imaj ve dürtülerdir. Kişiler, bu düşüncelere baskılama veya düşünmemeye çalışma yöntemleriyle karşı koyma ihtiyacı duyar. 

Obsesif düşünceler: Kirlenme endişesi (Kontaminasyon), kendine veya başka birine zarar verme endişesi (''Ya annemi merdivenden itersem''), patolojik şüphe etmek (''Ya kendimi balkondan atarsam''), simetri ihtiyacı, cinsel takıntılar (''Ya kadınların memelerine bakarsam''), dini takıntılar (''Bu duayı günde 90 kez okumazsam deccal olacağım''), agresif takıntılar (dehşet sahneleri, kendisiyle veya hayatla ilgili agresif düşünceler)  


Kompülsiyonlar: Obsesyonlarla baş etmek amacı ile geliştirilen, uzun davranışsal veya zihinsel ritüellerdir. Hissedilen rahatsızlığı azaltmak veya olabileceği düşünülen kötü bir olayı engellemek amacıyla yapılır. Kompülsiyonların çok katı kuralları vardır. Kusursuz şekilde yapılmalıdırlar. Hayat kalitesini düşürür, fonksiyonelliği bozar. Kişiler saatlerce, günlerce evden bile çıkmayabilirler.  

Kompülsif davranışlar: Temizleme, tekrar tekrar kontrol etme, tekrarlama, sıralama, düzenleme, sayma, biriktirme, gündelik davranışları aşırı yavaşlatmak(Örneğin: yemek yerken, ya boğulursam korkusuyla 300 kere çiğnemek) 


OKB, kendiliğinden geçebilen bir olgu olmadığı için muhakkak profesyonel bir destek alınmasını önermekteyim. Yalnız değilsiniz.


Ulaşmak, paylaşmak ve destek almak için çekinmeyin.


Sevgilerimle,

Klinik Psikolog Sedef Kılıç