Bireysel Psikoterapi

Bireysel Psikoterapi Nedir?


Adına hayat dediğimiz yolculuğun içinde bazı zamanlar sıkışıp kalabilir, karşımıza çıkan problemlerle baş etmekte güçlük çekebilir, değişen yaşam koşulları, farklılaşan sorunlar veya kayıplar karşısında çaresiz, çözümsüz kaldığımızı hissedebiliriz. Bu bağlamda, alanında uzman olan bir ruh sağlığı çalışanından destek almak oldukça mühim hale gelir.


En genel çerçevede, psikolojik sağlığıyla ilgili yakınmaları olan her birey psikoterapiye başvurabilir. Bununla birlikte, bazı durumlarda bedensel sağlığa ilişkin yakınmalar da (örneğin baş veya sırt ağrıları, mide problemleri, kalp çarpıntısı, uykuya dalma, sürdürme ve uyanmada güçlük çekmek) kişinin psikolojik sağlığıyla ilgili birtakım problemler olduğuna ilişkin sinyaller olabilir. Zira, psikolojik sağlık, hem bedensel sağlığı hem de kişilerarası ilişkileri, iş/akademik hayatı doğrudan etkiler.


Psikoterapi, kişinin baş etme yöntemlerini daha sağlıklı hale getirmeye ve en nihayetinde psikolojik engellerin ortadan kalktığı bir yaşam kurgulamaya hizmet eder. Psikoterapinin etkili olabilmesi; bilimsel yöntemlerle yapılandırılmış seanslar ve psikoterapist ile danışan arasında kurulan güvene dayalı ilişki ile mümkün olur. Seanslar standart olarak haftada 1 ve 45 dk olmak üzere gerçekleşir ancak elbette seans sıklığını belirlemede danışanın arzusu önemsenir ve bu doğrultuda ilerlemeye özen gösterilir. Yetişkin (18 yaş üzeri bireyler) ve ergen (15-18 yaş arası bireyler) alanlarına yönelik hizmetlerle ilgili daha detaylı bilgi sahibi olmak için Uzmanlık Alanları - Yetişkin Psikoterapisi ve Ergen Psikoterapisi başlıklarını inceleyebilirsiniz.

Ulaşmak, paylaşmak ve destek almak için çekinmeyin.


Sevgilerimle, 

Klinik Psikolog Sedef Kılıç